Translate

torstai 6. maaliskuuta 2014

Toscanalainen tomaattikeitto - Makuja maailmalta, osa 1

Pari iltaa sitten, kuumeen hiukan helitettyä otettaan, olimme Kale-kukkulalla eräässä mukavassa maalaiskahvila-ravintolassa. Miten herkullista voikaan olla vastapuristettu appelsiinimehu tuoreista, juuri poimituista appelsiineista! 

Istuimme pitkän tovin vain nauttien hiljaisuudesta (tosin pärskimiseni hiukan häiritsi keskittymistäni). Siirryimme hetkeksi sisätiloihin, minä tietenkin pienen kaminan ääreen. Televisiossa turkkilainen mies, mitä ilmeisemmin kokki, selitti koko kehon voimin ruoan terveellisyydestä (jos mies tunnin tai pari esiintyy, tämä hoikka poika ei varmasti pääse liiemmin pulskistumaan). Tulihan siinä todistettua puheeni oikeellisuus, olen nimittäin luennoinut viime viikkoina sen valtavan öljymäärän, valkoisen leivän, riisin, pastan, kananmunan jne. liiallisesta käytöstä. Kiitos tälle tv-kokille, hän teki julistuksistani luotettavamman.




Lähtiessämme emäntä antoi minulle nipun rosmariinia, jonka kertoi auttavan niin
nuhaan kuin päänsärkyyn. Aikaisemmin en ollut miettinyt tuon yhden lempimausteeni terveydellisiä vaikutuksia, vaan ainoastaan makua antamaan erilaisiin ruokiin.  Olen lääkinnyt itseäni viime päivät kemiallisin ainein sekä erilaisin luonnon antimin teen muodossa. Kotona osa rosmariineista haudutettiin teeksi, joka illallisen päätteeksi nautittiin. 

Ennakkoajatuksistani huolimatta suostuin vastaanottamaan (toipilaana en
jaksanutkaan paneutua ruoanlaittoon) illalliseksi jauhelipihvejä, sillä ehdolla, että minun pihveihini tulee vain ja ainoastaan sipulin, suolan ja mustapippurin lisäksi runsaasti persiljaa ja pihvit paistetaan ruokalusikallisessa öljyä, eikä puolessa litrassa kuten täällä on tapana köftet (turkkilaiset lihapullat), kalat ja muut paistaa. Muuten kaikki meni hyvin mutta en huomannut katsoa, minkä verran kuivattua leipää ystäväni laittaa jauhelihataikinaan, määrän ymmärsin vasta syödessäni. Itse olisin vähentänyt puolet siitä. Maistuivat ne siitä huolimatta. Monipuolinen vihersalaatti riitti pihvien kaveriksi.



Kauppahalli on loistava paikka. Se tarjoaa tuoreet lihat, kalat, juustot ja suuren määrän erilaisia hedelmiä ja vihanneksia ja paljon muuta. Tällä kertaa mukaani tarttui reilu kolme kiloa tomaattia, vihreitä ja punaisia chilipaprikoita, salaattia, persiljaa, purjosipulia, kevätvalkosipulia joka on kuin Suomen kevätsipuli, sillä erotuksella, että sen maku on voimakas valkosipulinen. Smoothieita varten ostin makeita, mehua valuvia mandariineja, joitakin vihreitä versoja, joiden nimeä en tiedä, minttua, jota myös teehen aion käyttää koska sen sanotaan olevan vatsalle hyväksi ja nyt todellakin tarvitsen siihen vaivaan jotakin. Nähdessäni sokeriherneenpalkoja, vatsakivuista huolimatta, en voinut vastustaa kiusausta. Maistettuani niitä. Mieleen tulvahti Suomen suvi. Niitä siis pari kourallista pussiin. 


Toscanalainen tomaattikeitto


Aamulla kalttasin reilu puolet tomaateista. Tein ensin pienen halkeaman tomaatteihin, laitoin kiehuvaan veteen jossa annoin niiden olla kunnes kuori alkoi irrota.
Kasvisliemikuutio! Basilika, tärkein mauste! Molemmat puuttuivat. Eikä niitä etsinnöistä huolimatta löytynyt marketeista, puutarhoista tai edes kauppahallista, sanoivat, että sen aika on vasta kuukauden kuluttua. En lannistunut, vaan jatkoin työtäni. Kyllä minä jotakin keksin, vaikka onkin elämäni ensimmäinen tomaattikeitto tuoreista tomaateista.

Toscanalainen tomaattikeitto on tästä kaukana, jo pelkästään basilikan puuttumisen vuoksi. Vaikka epäilin keittoni maukkautta laittaessani minttua ja laakerinlehteä, se maistui oikein hyvälle ja sopivan tuliselle. 
Jos et pidä tulisesta ruoasta, vähennä reilusti, vähintään puolella, kevätvalkosipulia sekä chilejä.




Tulinen tomaattikeitto a´la Eija

1,5 kg tomaatteja
3 keskikokoista sipulia
1 purjosipuli
1 kevätvalkosipuli
muutama laakerin- ja mintunlehti
yksi rosmariinin oksaa
1-3 vihreää chilipaprikaa
1 punainen chilipaprika
chilijauhetta
1 pieni purkki tomaattipyrettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
n. 1l vettä
paahdettuja leipäkuutioita
raastettua parmesanjuustoa

Pese tomaatit ja tee niihin pieni viilto ja upota kiehuvaan veteen. Keitä, kunnes kuoret alkavat irrota. Tällä välin pilko sipulit. Nosta tomaatit jäähtymään.

Kuumenna kattilassa sen verran öljyä, että kattilan pohja peittyy. Lisää kuumaan öljyyn pilkotut sipulit ja kuullota ne. Laita sekaan laakerin- ja mintunlehdet, rosmariinioksa(t) ja chilipaprika(t) ja –jauhe ja keitä miedolla lämmöllä.

Pilko tomaatit ja lisää ne ja tomaattipyre kattilaan sipuliseoksen kanssa. Jatka keittämistä. Laita toiseen kattilaan vesi kiehuman, lisää liemikuutiot. Kun kuutiot ovat sulaneet, lisää tämä toiseen kattilaan tomaattien ja muiden sekaan. Keitä, välillä sekoitellen ja jätä liedelle hautumaan.

Laita leipä uuniin paahtumaan, jonka jälkeen pilko se pieniksi paloiksi. Raasta parmesaani.

Lopuksi soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella, laita lautaselle ja lisää parmesanraastetta ja leipäkuutiot. Koristele mintunlehdillä


Määrät ovat suuntaa antavia. Ole varovainen chilimausteiden käytössä, mikäli et pidä tulisesta ruoasta. Buon appetito!



































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti